Yoga

Yoga

Yoga gaat over aandacht, over (zelf)bewustzijn, over luisteren naar je eigen lichaam, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Het woord ‘Yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ of ook wel ‘eenheid’ betekent.

In de Yogafilosofie worden in het lichaam 5 verschillende lagen (kosha’s) onderscheiden: het fysieke lichaam, het energetische lichaam (adem en energie), het mentale lichaam (het denken), het intellectuele lichaam (inzicht en wijsheid) en het spirituele lichaam (meest pure vorm van bewustzijn).

Harmonie tussen de vijf kosha’s leidt tot het uiteindelijke doel van yoga: verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

Yoga brengt bewustwording, kracht, balans, flexibiliteit en ontspanning.

Mijn lessen zijn gebaseerd op de Hatha Yoga, een fysieke vorm van yoga, die ook wel de yoga van de zon (ha) en de maan (tha) wordt genoemd. Hierbij staat de zon symbool voor actie (yang) en de maan voor reflectie (yin).

HATHA FLOW YOGA

In een Hatha Flow vloeien de yogahoudingen (asana’s) in elkaar over en worden adem en beweging gesynchroniseerd. Daarnaast blijven we regelmatig langer in een asana om bewust te kunnen ervaren hoe je in de houding gaat en bewust te kunnen voelen in je lijf. Door bewust je adem te volgen ervaar je in iedere houding en beweging ruimte en leer je hoe je onnodige (spier)spanning kunt loslaten.

YIN YOGA

Bij de Yin Yoga, worden de houdingen langer aangehouden (3 tot 5 minuten), zodat deze dieper door kan werken in het bindweefsel dat in de diepere lagen van je lichaam gelegen is en alles in je lichaam met elkaar verbindt.

KINDERYOGA

Kinderyoga is een speelse manier om kinderen kennis te laten maken met Yoga, waarin de yogahoudingen zijn aangepast aan de mogelijkheden en de beleving van kinderen.

YOGA NIDRA

Nidra is het Sanskriet woord voor ‘slaap’. Yoga Nidra wordt daarom ook wel de ‘slaap van de yogi’ genoemd. Het is een diepte-ontspanning waarbij je op een matje ligt. Met een reis door je lichaam, je adem als anker en een visualisatiemoment begeleid ik je naar de rust en zachtheid in jezelf. Er wordt wel gezegd dat een uur Yoga Nidra gelijk staat aan 4 uur slaap.

Yoga Nidra is er voor volwassenen en kinderen.

De Kleine Yogi geeft haar lessen bij NovaStrada, een fijne yogastudio in Roden.