Yoga

Yoga

Yoga gaat over aandacht, over (zelf)bewustzijn, over luisteren naar je eigen lichaam, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Het woord ‘Yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ of ook wel ‘eenheid’ betekent.

Misschien heb je wel gehoord van Yin en Yang. Yin en yang (☯) zijn Chinese begrippen die naar twee tegengestelde principes of krachten verwijzen waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid symboliseert en yang mannelijkheid. Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. Niets in het universum is volledig yin of volledig yang. De lijn die de ‘scheiding’ tussen yin en yang aangeeft, wordt weergegeven als een ‘S’. Hiermee wordt aangeduid dat een en ander een dynamisch proces is. Het zijn de delen van de eenheid.

Mijn lessen zijn gebaseerd op de Hatha Yoga, een fysieke vorm van yoga, die ook wel de yoga van de zon (ha) en de maan (tha) wordt genoemd. Hierbij staat de zon symbool voor actie (yang) en de maan voor reflectie (yin).

HATHA FLOW YOGA

In mijn lessen neem ik jou mee in een Hatha Flow waarin de yogahoudingen (asana’s) in elkaar overvloeien en adem en beweging worden gesynchroniseerd. De beweging is dynamisch, maar wel met aandacht. En regelmatig blijven we wat langer in een asana stilstaan of -zitten om bewust te kunnen ervaren hoe je in de houding gaat en bewust te kunnen voelen in je lijf. Door bewust je adem te volgen ervaar je in iedere houding en beweging ruimte en leer je hoe je onnodige (spier)spanning kunt loslaten.

Hatha Flow Yoga brengt bewustwording, kracht, balans, flexibiliteit en ontspanning.

YIN YOGA

Yin Yoga richt zich juist op het ontspannen van je spieren. Door de houdingen langer aan te houden (3 tot 5 minuten) laat je deze dieper doorwerken in het bindweefsel dat in de diepere lagen van je lichaam gelegen is en alles in je lichaam met elkaar verbindt. Ook hier is je adem je anker.

Yin Yoga geeft diepe ontspanning, stimuleert je meridianen en organen en laat jou ruimte ervaren in je lichaam.

KINDERYOGA

Kinderyoga is een speelse manier om kinderen kennis te laten maken met Yoga. De yogahoudingen zijn speels en aangepast aan de mogelijkheden en de beleving van kinderen.

Kinderyoga geeft kracht, soepelheid, balans, ontspanning en vooral veel plezier.

JAARFEESTEN

Samen met De Kleine Yoga kun je de veranderingen in de natuur vieren. Tijdens een wandeling door het bos hebben we oog voor al het moois om ons heen en verzamelen we dat wat de natuur ons geeft. Met aandachtsoefeningen (kinderyoga) maken de verbinding met de natuur in onszelf. En onder het genot van een kopje thee met wat lekkers maken we de mooiste creaties die we kunnen bedenken.

YOGA NIDRA

Nidra is het Sanskriet woord voor ‘slaap’. Yoga Nidra wordt daarom ook wel de ‘slaap van de yogi’ genoemd. Na een Hatha Flow neem ik je mee in een diepte-ontspanning waarbij je op je matje ligt in ‘Savasana’. Met een reis door je lichaam, je adem als anker en een visualisatiemoment begeleid ik je naar de rust en zachtheid die in jezelf te vinden is. Deze ontspanning neem je met je mee en kun je nog een lange tijd na de oefening voelen. Er wordt dan ook wel gezegd dat een uur Yoga Nidra gelijk staat aan 4 uur slaap.

Yoga Nidra is er voor volwassenen en kinderen.

De Kleine Yogi geeft haar lessen bij NovaStrada, een fijne yogastudio in Roden.