Yoga

Yoga

Yoga gaat over aandacht, over (zelf)bewustzijn, over luisteren naar je eigen lichaam, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Het woord ‘Yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ of ook wel ‘eenheid’ betekent.

In de Yogafilosofie worden in het lichaam 5 verschillende lagen (kosha’s) onderscheiden: het fysieke lichaam, het energetische lichaam (adem en energie), het mentale lichaam (het denken), het intellectuele lichaam (inzicht en wijsheid) en het spirituele lichaam (meest pure vorm van bewustzijn).

Harmonie tussen de vijf kosha’s leidt tot het uiteindelijke doel van yoga: verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

Yoga brengt bewustwording, kracht, balans, flexibiliteit en ontspanning.

De Kleine Yogi biedt yoga voor groot en klein.

Yoga brengt jou in verbinding met jezelf. De verschillende lichaamshoudingen brengen jou met je aandacht uit je hoofd in je lijf.

De Hatha Yoga vormt de basis van mijn lessen. Hatha Yoga is een fysieke vorm van yoga die ook wel de yoga van de zon (ha) en de maan (tha) wordt genoemd. Hierbij staat de zon symbool voor actie (yang) en de maan voor reflectie (yin). In mijn lessen worden houdingen vaak eerst een aantal in- en uitademingen aangehouden zodat er aandacht kan zijn voor de houding zelf, de adem hierin en het loslaten van spanning. Dan laat ik de yogahoudingen (asana’s) graag in elkaar over vloeien in een Hatha Flow waarbij adem en beweging gesynchroniseerd worden.

In mijn lessen kinderyoga bied ik de yogahoudingen spelenderwijs aan en laat ik ze aansluiten bij de mogelijkheden en de belevingswereld van kinderen. Op deze manier neem ik kinderen mee in een yoga avontuur waarin we aandacht hebben voor beweging en ontspanning, houding en adem, concentratie en balans, samenspel en creativiteit.

Momenteel geef ik mijn lessen bij NovaStrada, een fijne yogastudio in Roden.