Yoga

Yoga

Yoga is een woord dat afgeleid is van het Sanskriet woord Yuj. Het betekent ‘verbinding’. En dan gaat het om de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga gaat over aandacht, over (zelf)bewustzijn, over luisteren naar je eigen lichaam, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Hatha Yoga is een vorm van yoga dat ook wel de yoga van de zon (ha) en de maan (tha) wordt genoemd. Hierbij staat de zon symbool voor actie en de maan voor reflectie. Hatha Yoga is een fysieke vorm van yoga waarin we aandacht hebben voor houding, adem en concentratie.

In mijn lessen neem ik jou mee in een Hatha flow waarin de yogahoudingen (asana’s) in elkaar overvloeien en adem en beweging worden gesynchroniseerd. Sommige asana’s houden we iets langer vast, andere zijn wat dynamischer. Door bewust je adem te volgen ervaar je in iedere houding en beweging ruimte en leer je hoe je onnodige (spier)spanningen kunt loslaten. Hatha Flow Yoga brengt bewustwording, kracht, balans, flexibiliteit en ontspanning.

Yin yoga richt zich juist op het ontspannen van je spieren. Door de houdingen langer aan te houden (3 tot 5 minuten) laat je deze dieper doorwerken in het bindweefsel, dat in de diepere lagen van je lichaam gelegen is en alles in je lichaam met elkaar verbindt. Yin yoga geeft diepe ontspanning, stimuleert je meridianen en organen en leert je ruimte ervaren in je lichaam.

Ik geef mijn yogalessen bij yogastudio NovaStrada in Roden. Kijk voor meer informatie hierover op www.novastrada.nl.