Laat de zomer maar komen!

In de komende week zal de zomerzon eens goed zijn kracht laten voelen. De zon schijnt nu al heel krachtig. Heerlijk weer om in de tuin te zitten, maar dan wel in de schaduw.

Nog drie weken en dan is het zomervakantie. Ik ben blij dat alle Cito-toetsen zijn afgenomen en de resultaten ervan zijn ingevoerd, de rapporten van de leerlingen zijn geschreven en hun portfolio’s zijn aangevuld. Dat kan ik in ieder geval van mijn to-do lijstje halen.

Ik drink mijn glas water leeg en voel de verfrissing door mijn keel gaan. Toch voel ik dat mijn warme lichaam nog wel wat meer verkoeling kan gebruiken. 

Mijn aandacht gaat uit naar een ademoefening uit de Hatha Yoga dat Sitali wordt genoemd, wat ‘fris’, ‘koud’, of ‘koel’ betekent. Deze werkt verfrissend en geeft rust aan lichaam en geest.

Ik maak mijn lippen rond net als de letter ‘o’ en krul mijn tong op. Langzaam adem ik in door mijn buisvormige tong* en geniet van de koele lucht die langs mijn tong, door mijn mond en luchtpijp gaat. Wanneer ik mijn beide longen volledig heb gevuld, trek ik mijn tong in en sluit mijn lippen. En adem dan uit door mijn neus.

Handig, zo’n oefening die ik regelmatig en gemakkelijk tussen mijn dagelijkse activiteiten door kan doen. Laat de zomer maar komen!

 

*Als het niet lukt om je tong buisvormig op te krullen, kun je de punt van je tong tegen je verhemelte leggen en op deze manier door je mond inademen.